Theoloog/ethicus en ervaringsgericht therapeut

Frans van Hattum: therapeut van praktijk octant Mijn naam is Frans van Hattum. Ik ben ervaringsgericht therapeut en theoloog /ethicus. Ik heb tientallen jaren ervaring in de geestelijke gezondheidszorg, als geestelijk verzorger en als ervaringsgericht therapeut. Ik werkte zowel in reguliere GGZ - instellingen als in de particuliere praktijk.

Korte schets van mijn loopbaan en ontwikkeling

Oorspronkelijk ben ik opgeleid tot leraar lichamelijke opvoeding. Ik was vormingsleider in een centrum voor werkende jongeren. Daarna ging ik werken in de geestelijke gezondheidszorg. Ik specialiseerde me in psychomotorische therapie (PMT) en volgde een opleiding bewegingstheater aan het Nederlands Mime Centrum in Amsterdam. In 1975 werd ik geregistreerd als lid van de Nederlandse vereniging voor Psychomotorische Therapie (NVPMT).

Na een HBO-studie Inrichtingswerk en diverse specialisaties binnen de psychomotorische therapie, voelde ik mij in het werk met cliŽnten steeds meer geconfronteerd met vragen naar de zin van het bestaan. Dat bracht mij ertoe om naast mijn werk theologie en filosofie te gaan studeren in Tilburg. Voor mijzelf was die keuze een verrassende. Ik beleefde mijzelf toen al zeker een jaar of tien als buitenkerkelijk.

Na mijn afstuderen deed zich de gelegenheid voor om als geestelijk verzorger aan het werk te gaan. Ik besloot dat voor de helft van mijn tijd te gaan doen. Voor de andere helft bleef ik trouw aan mijn eerdere liefde: werken vanuit het lijf.

Ik specialiseerde mij tot supervisor aan de Hogeschool van Amsterdam en ik volgde, ook in Amsterdam, een vierjarige opleiding ervaringsgerichte psychotherapie, onder andere bij Albert Pesso.

Regelmatig verzorgde ik gastcolleges voor opleidingen en sprak ik op congressen. Ik publiceerde artikelen in diverse vakbladen, een studieboek voor hulpverleners en een tweetal gedichtenbundels.

Ik ben getrouwd en we hebben drie dochters. Inmiddels ben ik met veel genoegen ook opa van vier kleinkinderen.


  • Buitenpepersdreef 40
    5231 AJ Den Bosch
  • 06 - 52605267
  • Het Kloosterhuis
    Sint Willebrordplein 4
    5014 BX Tilburg
  • Disclaimer